och… en till marknad!

Efter inte ens vecka sedan vi sålde honung på marknaden i Heby sålde vi honung igen! På en hönsbytardag 1,5 mil söder om Uppsala.

Jag var mest intresserad av att köpa höns. Utöka våra tvåbenta vänner kändes som en nödsituation nu när våra tuppar börjar bli stora. En tjej kontaktade jag för att köpa höns. Hon skulle sälja sina på marknaden och berättade att jag fick vara med och sälja honung. Hur kunde jag tacka nej till det! Självklar var jag lite trött av att sälja honung en gång till. Det hade inte ens gått en vecka sedan sista gången men jag kunde inte missa denna erbjudande. Och barnen ställde upp för att hjälpa till! Hur annars skulle jag klara sälja honung och köpa höns samtidigt? På en sida hade jag velat gå runt på marknaden i lugn och ro men men så blir livet ibland. Nu gällde det att planera ordentligt för att hinna med allt.

På plats var vi i god tid! Denna gång hade vi takboxen på bilen. På vägen till marknaden hade vi allt i bagaged men på vägen hem skulle honungen hamna i takboken medan våra höns skulle få vara i bagaget, i flyttlådor som jag  tog med mig.

Vi fick vara in i gårdshuset, tillsammans med övriga hantverkare, kafeterian och grönsakshallen. Övriga utställare som sålde djur fick vara ute.

Vi tog fram grejerna och valde bord, satt på duken och bokade stolar. Nu har jag tid att gå ut och titta runt, sa jag. Jag träffade kvinnan som sålde kalkonerna samt ankorna till oss i maj. Det var trevligt att få se henne igen och att hon minde oss. Efter att ha gått en snabb sväng hade jag redan köpt mina höns! Höns av blandras, som var 1,5 år gamla. Lite elaka tänkte jag eftersom de pickade mindre höns som fanns i buren men men våra höns är inte heller snälla. Dessa 6 stycken höns köpte jag men fick vara kvar hos säljarna tills marknaden var slut.

Apple med fyra av de nya höns.
Apple med fyra av de nya höns.

In igen i huset, nu var det bråttom att sätta alla burkar på plats. Barnen hade börjat med det men utan riktlinjer gick utplockning av burkar ur kartonger till borden lite halv bra. Till slut fick vi alla på plats. Satt vi våra färgmärken och prislista.

Innan första kund kom hann jag köpa handgjorda halsdukar. Det är sådana ullhalsdukar som man sätter sig genom huvud och som är redan knäppta. Mycket sköna kändes dem! Och Lea köpte ett par ullhandskar.

Strax efter det kom vår förta kund. Fin och trevlig besök fick vi också! Nämligen kom min svägerska och min svåger på besökt till marknaden! De ville också titta på höns och ankor och det var riktigt roligt att de kom och hälsade på oss där bakom bordet och alla honungs burkar!

Innan marknaden var slut hann jag köpa tre stora ankor och Lea som också ville göra affärer köpte tre små höns/tuppar av en blandras mellan orpignon och någonting annat.

Nu har vi fem ankor! De två beige samt den minsta vita är de nya ankorna.
Nu har vi fem ankor! De två beige samt den minsta vita är de nya ankorna.

Till slut sålde vi 20 honungs burkar och som alltid så fanns några kunder jag minns och som jag inte kommer att glömma. Förutom min svägerska som också handlade honung så minns jag en familj som bestod av en redan vuxen dotter med sin pappa och mamma. Dottern ville köpa maskroshonung och när pappan hörde det blev han oroligt. Nej, nej, det vill jag inte! jo, sa dottern, jag vill det och jag tänker köpa det. Hon tog burken och gick sin väg. Pappan frågade oroligt om det fanns en annan typ av honung. Ja sa jag, övriga burkar har en annan smak och det går att provsmaka. Han gjorde det och med glädje sa han ”mm, den var god, den var god”. Jag vill ha en burk av det men inte av maskrosor. Jag lugnade honom när jag sa att maskroshonung har en etikett under burken. Man kan inte ta fel. Han tog sin honungs burk och nöjd gick han vidare. Mamman/frun betalde för båda burkar.

Dottern till bordet mitt emot oss frågade sin mamma för att köpa honung. Hon ville så gärna… jag förstod att mamma sa till henne senare. Mamma och bror köpte tårtbitar och kaffe. Sedan kom pappan som ersatt mamman under en stund. Dottern frågade sin far för att köpa honung. Han kom fram och tittade misstänksamt. Gick tillbaka till bordet och började skrapa fram mint ur alla mjöliga ställe. Till slut fick han ihop det som behövdes för en 350 gr burk. Flickan kom fram och köpte sin honungs burk. Äntligen tänkte jag, stackars lillan. Hon måste verkligen tycka om honung!

Killen till tjejen vi hade köpt vår nya  höns också kom och köpte en stor burk av oss. Och… till slut… vår sista kund blev en äldre man. En mycket trevlig man som tittade på vår honung och sa ”jag köper en burk men först ska jag ta en koppkaffe”. Och så gjorde han det! Han drack en koppkaffe och sedan köpte han en burk honung!

Det är ansträngande det med att sälja honung på marknaderna. Det är mycket förberedelser och planeringar innan det. Men det är också roligt att se hur folk reagerar. Några vänder huvudet mot ens bord. Som om jag inte tittar är jag inte heller tvungen att köpa. Andra drar ut en historia om att de har nyss fått en 3 kg burk av en bekant. Andra kommer bestämda, självklar att en honungs burk skall vi köpa. Det känns som att de hade det i sin ”att handla på marknaden-lista”. Jag vill inte övertyga någon att köpa vår honung, jag är glad att se att det finns folk som tror på honung och som uppskattar det. Personer som köper sin burk honung och glada tar dem den hem.

Så stolta den dagen åkte vi hem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *